Evič Králová
Švestkovo-ricottový koláč se skořicovou drobenkou
Dezerty před více než 10 roky z www.laskominyodmaryny.cz
Ingredience
- Skořicové těsto
- 100 g vychlazeného másla
- 200 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 2 lžíce sladké smetany
- 1 lžička mleté skořice
- špetka soli
- Mouku promícháme s cukrem, skořicí a solí, přidáme na menší kousky nakrájené vychlazené máslo, žloutek, smetanu a velmi krátce (aby se máslo příliš nerozpustilo) vypracujeme hutné těsto. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské folie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce. Vychladlé těsto rozválíme a vložíme do koláčové formy o ∅ 24 cm nebo obdélníkové o stranách 28 x 19 cm tak, aby pokrývalo i boky formy. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Nejlepší je takto připravené těsto i s formu vložit před pečením ještě na 30 minut do mrazničky. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem.
Postup
Švestkovo-ricottová náplň
700 g švestek
250 g ricotty/tvarohu
2 vejce
50 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru
80 g sladké smetany
2 lžíce kukuřičného škrobu
Švestky omyjeme, rozkrájíme na poloviny a zbavíme stopek a pecek. Ricottu rozmícháme se smetanou, cukry, vejci a škrobem. Z předpečeného korpusu odstraníme papír se zátěží a nalijeme na něj ricottovou náplň, na ni položíme švestky řezem nahoru.
Skořicová celozrnná drobenka
80 g pšeničné celozrnné mouky
80 g moučkového cukru
80 g másla
2 lžičky mleté skořice
Máslo necháme roztopit. Mouku s cukrem a skořicí promícháme v míse a přilijeme k nim máslo, prohněteme tak, aby vznikla drobenka, kterou posypeme švestky. Koláč pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem. Po upečení necháme úplně vychladnout ve formě. Před podáváním můžeme ještě lehce poprášit moučkovým cukrem.