Kateřina Obrazová
Dýňový páj
Dezerty & Sladké před více než 10 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 280 g hladké mouky
- 140 g másla
- špetka soli
- 1 máslová dýně
- 6 lžiček krupicového cukru
- javovorý sirup
- ½ lžička muškátového oříšku
- ½ lžička mleté skořice
- ½ lžička mletého zázvoru
- 3 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání
Postup
Máslovou dýni podélně přepulte. Semínková hnízda jsou úmístěna jen v hruškovité části dýně. Ta opatrně vydlabte a dejte je stranou. Neoloupanou dýni nakrájejte na čtvrtky a ty vložte do pekáčku. Přidejte po půllžičce mleté skořice, mletého muškátového oříšku, mletého zázvoru, posypte čtvrtky dvěma lžičkami krupicového cukru a pokapejte je javorovým sirupem. Pekáček zakryjte dvojitou vrstvou alobalu a takto dýni pečte v troubě asi 30 – 40 minut, dokud nebude dužina měkká.
Těsto vypracujte z hladké mouky, másla, špetky soli a uložte ho na 30 minut do lednice. Semínka očistěte od zbylé dužiny, opláchněte je. Doporučuji průplach v drátěném sítu, krásně se o něj semínka obrousí. Nechte je okapat.
Upečenou dýni nechte trochu zchladnout. Těsto vyválejte a vložte ho do formy, přikryjte ho pečícím papírem a zatižte fazolemi. Přikrytý korpus pečte na 180 stupňů 10 minut, pak sejměte papír a nechte těsto ještě 5 minut zezlátnout.
Dýňovou dužinu vyškrabte z dílů pomocí lžíce a slupku vyhoďte. Na koláč je potřeba celkem 600 g dýňové dužiny. Tu vložte do mixéru, nezapomeňte vyškábat také sladké výpečky z pekáče a umixujte vše na pyré. Následně do něj postupně přimíchejte metlou 3 vejce. Krém vlijte na předpečený korpus a koláč dopečte, stále při stejné teplotě přibližně dalších 35 minut.
Na řadu se dostávají konečně i semínka. Dosušte je kuchyňskou papírovou utěrkou a dejte je na plech vyložený pěčícím papírem. Prsty je rozhrňte a posypte je zbylým cukrem a jakmile vyndáte hotový koláč, šoupněte je na 10 minut do trouby upražit.
Porci koláče posypte semínky a přidejte vyšlehanou smetanu, do které kápněte malinko javorového sirupu. Smetana zjemní kořeněnou chuť koláče.