www.delibety.com
Červená řepa s pekany v karamelu
Tapas před více než 10 roky z www.recepty.cz
Ingredience
- Červená řepa (raději malé řepy) 1 kg
- Hrubá sůl 1 kg
- Pomeranč 2 ks
- Zázvor 80 g
- Červená cibule 1 ks
- Červený vinný ocet 150 ml
- Cukr 250 g
- Ořechy pekanové 120 g
- Smetana 80 ml
- Sýr s bílou plísní (zralý, k podávání) 400 g
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C. Řepám odkrojte chrást, ale ne úplně u bulvy. Řepy omyjte, osušte a jednotlivě zabalte do alobalu. Sůl vsypte na plech, posaďte do ní zabalené řepy a na střední příčce trouby pečte asi hodinu. Na zkoušku píchněte do jedné řepy párátkem, neměla by být úplně změklá, ale už poddajná. Nechte řepy trochu vychladnout, oloupejte je a nakrájejte buď na plátky, nebo kousky.
Pomeranče omyjte v horké vodě, osušte a kůru tence oloupejte. Šťávu vymačkejte, oloupaný zázvor nakrájejte na plátky. Oloupanou cibuli rozpulte a nakrájejte na tenké skrojky. Pomerančovou kůru a šťávu, zázvor, cibuli, ocet a 200 g cukru svařte v kastrolu, vložte kousky řepy, promíchejte a nechte několik hodin táhnout. Na karamelizované ořechy nechte v pánvičce rozpustit zbylý cukr, zřeďte smetanou a krátce svařte. Vsypte ořechy a nechte zkaramelizovat. Podávejte k sýru.