www.delibety.com
Arašídové máslo
Lekváre, džemy, chutney před více než 10 roky z www.mikynavkuchyni.com
Ingredience
- Domácí výroba arašídového másla je v první řadě zábava a za druhé si uděláte máslo, kde budou jen arašídy a mořská sůl. Nic víc totiž nepotřebujete na rozdíl od "supermarketových" výrobců, kteří vám do skleničky dost často hodí 60-70% arašídů a zbytek dolijí olejem a dalšími nesmysly.
- 300 g arašídů
- 1 lžičku mořské soli
Postup
Arašídy zlehka opražím na sucho v pánvi nebo v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Stačí chvilku, než se rozvoní. Hodím je do mixéru s mořskou solí a rozdrtím než vznikne hladké máslo. Samozřejmě záleží, jak výkonný je váš pomocník, ale pět minut vám to určitě zabere, spíš víc. Prakticky hned se vám z arašídů udělá taková sypká jakože strouhanka, za další asi dvě minuty začne připomínat směs hrubou a tuhou pastu a za dalších pár minut už pomalu ale jistě hladký "roztíratelný" krém. Není tedy potřeba přidávat žádný olej nebo něco podobného. Pokud máte rádi arašídové máslo trochu víc "crunchy", stačí do hotového másla přidat pár rozdrcených (a opražených) arašídů.