Sevillana
Domácí Harissa
ALQUIMIA před více než 10 roky z www.mikynavkuchyni.com
Ingredience
- Harissa je pasta původem z Tuniska, která je naprostá nutnost pro téměř všechna jídla severní Afriky. Receptů na její přípravu je určitě hodně, ale vždy v ní najdete chilli papričky, česnek, koriandr, římský kmín, sůl a olivový olej. Někdo přidává i "náš" kmín, sušenou mátu či citronovou šťávu. Možností jak tuto kořeněnou pastu využít v kuchyni je více než dost. Hodí se prakticky do čehokoli, čemu chcete dodat říz. Skvělá je nejen s masem, ale hodí se i k zelenině, bramborám do polévky nebo k jinak nevýraznému kuskusu. Já ji pak ráda používám jako dressing do teplého bramborového salátu s chorizem, který harissa perfektně ochutí. Výborná je i na grilované maso nebo na nakládaný hermelín.
- 4 červené čerstvé chilli papričky
- 4-5 stroužků česneku
- 2 sušené chilli papričky
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička koriandru
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička papriky
- 1 větší špetka soli
- 3 lžíce olivového oleje
Postup
Veškeré ingredience hodím do mixéru a umixuju na pastu. Dzzz Dzzz a je to. Vzniknou tak asi tři vrchovaté polévkové lžíce voňavé červené pasty. Pokud jí potřebujete víc, stačí od všeho trochu přidat.
Tipy
Pokud chcete harissu uchovat v ledničce na potom, dejte ji do čisté uzavíratelné sklenice a vrch polijte olejem (stejně jako třeba s pestem). Vydrží tak docela dlouho. Množství ingrediencí berte spíš jako orientační a sami vyzkoušejte, co vám bude nejvíc chutnat. Můžete místo obyčejné mořské soli zkusit třeba uzenou sůl nebo koření před použitím opražit na sucho v pánvi pro větší aroma.