Dagmar Vernerová
Mostarda di Cremona – ovocná hořčice
Předkrmy před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 hrnek tuhých sušených meruněk, přepůlených
- 1/2 hrnku sušených jablek, na plátky
- 10 pěkných tuhých sušených fíků, rozčtvrcených
- 1/4 hrnku sušených brusinek
- 1/2 hrnku sušených/kandovaných třešní
- 1 tvrdá čerstvá hruška, oloupaná, vykrájená a nakrájená na větší kostky
- 1 lžíce hořčičných semínek
- 330 g krupicového cukru
- nastrouhaná kůra z 1 biocitronu a 1 biopomeranče
- šťáva ze 2 pomerančů a 2 citronů
- 70 g anglické hořčice (nejlépe Colman’s od Robertsona, www.robertson.cz)
- 125 ml bílého vinného octa
Postup
Příprava jídla
1 Dejte ovoce, hořčičné semínko, cukr a citrusovou kůru do hrnce. Nalijte citrusovou šťávu do odměrky a dolijte vodou na 500 ml tekutiny celkem, vlijte do hrnce a přidejte hořčici i ocet.
2 Na středním plameni přiveďte k varu. Zprudka vařte 20 minut, občas zamíchejte, aby se směs nepřipalovala.
3 Mostardu dejte do horkých čistých skleniček, uzavřete a nechte vychladnout. Ochutnejte nejdříve po týdnu. Po otevření uchovávejte v chladničce.
S ČÍM SI TO DÁT
Nejvíc chutná se zralým sýrem s bílou plísní na povrchu.