Jaruna
Pomalu dušené hovězí
Hovězí před více než 10 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 1 kg hovězí kližky
- 2 červené cibule
- 2 mrkve
- 1/2 bulvy celeru
- 4 stroužky česneku
- 3 snítky rozmarýnu
- 2 čerstvé bobkové listy
- hrst sušených hříbků
- 2 plechovky celých rajčat v konzervě
- 1 svitek skořice
- olivový olej
- 1/2 láhve chianti
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Oloupejte mrkev, cibule, celer a vše nahrubo nakrájejte. Stroužky česneku nechte neoloupané. Vezměte velký ohnivzdorný hrnec se silným dnem a nalijte do něj necelou decku olivového oleje a rozpalte ho na plotně. Vsypte zeleninu, hrst sušených hříbků, svitek skořice, rozmarýn a bobkové listy. Vše pořádně restujte asi 5 minut.
Hovězí maso nakrájejte asi na 5 centimerů velké kousky, na prkénku ho poprašte moukou a rukama promíchejte. Pak maso přidejte zatáhnout k zelenině. Následně do hrnce šoupněte půl lahvinky chianti (červené víno vyráběné v Itálii v Toskánsku ve stejnojmenném regionu, kdo neví:). Nechte 2-3 minutky vypařit alkohol a pak přidejte obě konzervy rajčat. Zbylou omáčku z plechovky vypláchněte do hrnce douškem vody. Rajčata můžete vařečkou přepůlit. Před uložením hrnce do hrouby maso ještě dochuťte špetkou soli a pepře, pak hrnec přiklopte a pomalu maso duste v troubě 3 hodiny. Pokud chcete oběd v neděli v poledne, budete si holt muset přivstat…
Hotové maso poznáte tak, že jde rozkrojit lžící. Před servírováním vyjměte z hrnce skořici a vyvařené snítky rozmarýnu. Dušenou kližku podávejte s bramborovou kaší, šťouchanymi bramborami, celerovým pyré… Chuť masa skvěle podopří také porce na másle podušeného špenátu či kapusty.