Jaruna
Ratatouille & steak
BBQ před více než 10 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 1 cuketa
- 1 malý lilek
- 2 papriky mix barev
- 1 červená cibule
- 500 ml drcených rajčat (passata)
- 1 hrnek rýže basmati
- 2 lžičky sladkého curry koření
- 2 filety ančoviček
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce balsamica
- 2 lžíce zakysané smetany
- hrst listů bazalky
- svazek koriandru
- 1 citrón
- 2x 250 g rib eye steak
- 1 lžička sladké mleté papriky
- olivový olej
- dijonská hořčice
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
Začneme s přípravou ratatouille. Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm, připravovaný zejména v okolí města Nice. Jméno pochází z okcitánského slova ratatolha, což znamená míchaný pokrm. V Katalánsku je podobný pokrm nazýván xamfaina a na Mallorce tumbet. Ratatouille je většinou servírována jako příloha k masu nebo jinému jídlu, někdy je podávána i samostatně, většinou s chlebem, někdy se také používá jako náplň do palačinek. K základním ingrediencím patří rajčata, česnek, cibule, cukety, lilek, papriky, je ale možné použít i celou řadu další zeleniny.
Na plotně rozpalte velkou grilovací pánev. Cuketu rozřízněte podélně a lilek nakrájejte na kolečka silná asi 1 centimetr. Nasucho položte cuketu na pánev řezem dolů a na zbylou plochu pánve položte kolečka lilku. Grilujte z jedné strany, dokud na zelenině nebude vidět vypálené vroubkované dno pánve, pak otočte.
Do hrnce vysypte 1 hrnek basmati rýže a vlijte k ní 2 hrnky vroucí vody. Přidejte 2 lžičky sladkého curry, špetku soli a polovinu nevymačkaného citrónu. Krásně rýži provoní. Vařte 10 minut, pak ji nechte odstát. Bude dokonale kyprá.
Mezitím než se ogriluje zelenina, rozpulte a oloupejte cibuli. Nakrájejte obě poloviny na plátky a dejte je se lžící olivového oleje restovat na další pánev. Přidejte omyté, semínek zbavené a na větší kusy nakrájené papriky, nasekané stroužky česneku a ančovičkové filety. Restujte asi 7 minut. Gilovaný lilek s cuketou vyjměte na prkénko a nechte je trochu zchladnout. Do pánve k paprikám přidejte drcená rajčata a lžíci balsamica a přiveďte vše k varu. Lilek s cuketou nakrájejte na větší kusy a přidejte je k paprikám do rajčatové omáčky. Pánev přiklopte a oheň ztlumte tak, aby ratatouille probublávalo.
Obě flákoty roštěnky na prkénku opepřete, osolte a posypte sladkou paprikou. Pocákejte je olivovým olejem a koření do nich rukou vetřete. Na rozpálenou grilovací pánev po zelenině položte steaky a grilujte maso tak, jak ho máte rádi. Pak roštěnky vyjměte z pánve a dejte je na chvilku na prkénko oddechnout. Následně je nakrájejte na plátky a naservírujte je. Já jsem v sobotu při dopolední procházce našla krásnou břidlicovou tašku z rozebrané střechy. Neváhala jsem a brala jsem ji, takže moje maso je na břidlici. Rib eye pokapejte šťávou ze zbylé poloviny citrónu a posypte ho nasekaným korianderm.
Rýži a ratatouille naservírujte do mísy. Přidejte doprostřed zakysanou smetanu a vybalancujte barvy krásně zelenými bazalkovými lístky. K masu podávejte dijonskou hořčici a voilà, uvařili jste skvělé jídlo!