www.delibety.com
Makrela s ostrou pomerančovou glazurou
Ryby a seafood před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 600 g celých makrel nebo 300–400 g makrelových filetů s kůží (makrelu lze nahradit mořskou štikou)
- mořská sůl
- 2 lžíce hladké mouky
- 1⁄2 lžičky mleté uzené nebo sladké papriky
- 3 lžíce panenského olivového oleje
- 1 střední pomeranč
- 1–2 lžičky ostré pasty harissa nebo jiné chilli pasty
- 50 g pražených piniových oříšků
- 2 lžíce petrželky nebo koriandru, nasekaných nahrubo
Postup
Příprava jídla
1 Pokud jste koupili celé ryby, odstraňte hlavu, ocas, ploutve, vnitřnosti a páteř. Filety osolte a obalte v mouce promíchané s paprikou. Přebytečnou mouku oklepněte a ryby položte v jedné vrstvě na tácek.
2 Pomerančovou kůru bez bílé vrstvy nakrájejte na tenké nudličky (nejlépe ji oloupete zesterem), vymačkejte šťávu a v misce promíchejte se lžící oleje a harissou.
3 V pánvi rozehřejte zbylý olej a opékejte na něm pět minut filety – nejdříve po straně s kůží a potom i z druhé strany.
4 Do pánve k rybám přilijte směs z misky a nechte bublat tak dlouho, až se trochu odpaří a bude vypadat jako sirup. Podávejte posypané piniovými oříšky a bylinkami.