Jaruna
Lisovaný letní sendvič
Svačinky před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 benátský chléb, velká focaccia nebo jiný chléb italského typu
- 4 lžíce olivového oleje + na pokapání bagety
- 3 stroužky česneku, drceného
- hrst hladkolisté petrželky
- 1 lžíce kaparů
- 3 sardelové řezy
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 žlutá paprika, nakrájená na proužky
- 500 g oválných masitých rajčat, pokrájených
- 1/2 červené cibule, přepůlené a na plátky
- 2 hrsti černých oliv bez nálevu (tzv. řecké olivy), přepůlené a vypeckované
- 4 vejce vařená natvrdo, podélně přepůlená
Postup
1 Rozkrojte podélně chleba a mírně vydlabejte; hrst drobků uschovejte. Drobky pak nahrubo rozmixujte s olejem, česnekem, petrželkou, kapary a sardelkami. V míse směs promíchejte s paprikou, rajčaty, cibulí, olivami, opepřete a případně osolte (pozor, sardelky jsou dost slané).
2 Chleba zevnitř pokapejte olejem a naneste na něj polovinu směsi. Poklaďte vejci a zakryjte zbylou zeleninou. Přiklopte druhou půlkou chleba, přimáčkněte a zabalte do potravinářské fólie. Zatěžkejte (třeba žehličkou či tácem s konzervami) a nechte v chladu rozležet 10 hodin či přes noc. Před podáváním nakrájejte na dílky.
Recept je převzatý z kuchařky Chléb v hlavní roli, autorka Milena Volfová.