www.delibety.com
Zapékané slávky
Ryby a seafood před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 kg mušlí slávek
- 3 lžíce panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku, nadrobno nasekané
- 2 svazky hladkolisté petrželky
- 125 ml bílého vína
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 250 ml bešamelu (viz Něco navíc)
- 50 g strouhaného parmazánu či pecorina
- 1 žloutek
- 3 lžíce čerstvé strouhanky
Postup
Příprava jídla
1 Otevřené slávky vyhoďte, ostatní očistěte a odtrhejte vousy. Na velké pánvi na lžíci oleje zpěňte 1 stroužek česneku, přidejte slávky, petrželku z 1 svazku, přilijte víno, přiklopte a počkejte pár minut, až se mušle otevřou. Vyberte je děrovanou naběračkou, vyhoďte ty, co se neotevřely, a ostatní nechte vychladnout. Vyloupejte je a dejte stranou. Vývar přeceďte do kastrůlku.
2 V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, nasekanou petrželku z druhého svazku, druhý stroužek česneku, zpěňte a pak přidejte vyloupané slávky. Ztlumte, podlijte trochou odloženého vývaru a opepřete. Nechte jen minutu ochutit a prohřát.
3 Troubu předehřejte na 190 °C. Na plech rozložte půlky prázdných mušlí. Na každou položte 1 okapaný vnitřek slávky z pánve. Do pánve ke zbylé omáčce přidejte bešamel, sýr a žloutek. Osolte, opepřete a směsí zalijte slávky. Posypte strouhankou a zapékejte 15 minut dozlatova.
NĚCO NAVÍC
Na bešamel zpěňte na dvou lžících másla 2 lžíce hladké mouky a rozšlehejte s 250 ml studeného mléka. Osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 5 minut, případně rozřeďte mlékem na hustotu horkého pudinku.
TIP NA NÁKUP
Zákazníky vysoko hodnocený obchod s opravdu velmi širokým výběrem ryb a plodů moře je e-shop Čerstvé ryby (www.cerstveryby.cz). Např. 1 kg slávek zde koupíte za 169 Kč.