Marketa MornaUrdu Hoskova
Kulajda se zastřeným vejcem
Polévky před více než 10 roky z ona.idnes.cz
Ingredience
- hrst čerstvých nebo sušených hub, předem namočených
- 4 lžíce másla
- 5–6 brambor
- 3 lžíce mouky
- 1 l kuřecího vývaru (nemusí být)
- sůl
- pepř
- kmín
- 250 ml smetany
- 2–3 lžíce cukru krupice
- 250 ml octa
- 4 vejce
- kopr
- Zdroj: http://ona.idnes.cz/poklady-nasi-kuchyne-0r6-/recepty.aspx?c=A120716_104700_recepty_job
Postup
1. Očištěné syrové houby pokrájíme a na lžíci másla podusíme. Sušené a namočené jen pokrájíme, vodu z nich uchováme do polévky. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky.
2. Ze zbytku másla a mouky uděláme světlou jíšku. Jíšku zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme brambory, houby, sůl, pepř, kmín a povaříme doměkka.
3. Vmícháme smetanu, dochutíme cukrem a několika lžícemi octa a necháme krátce přejít varem.
4. V širším mělčím hrnci přivedeme vodu a zbylý ocet k varu, stáhneme plamen, aby se voda jen mírně vařila. Vejce rozklepneme do sběračky, vodu v hrnci rozmícháme, aby se udělal uprostřed vír, a vložíme vejce. Vidličkou přihrneme bílek ke žloutku a povaříme asi tři minuty, opatrně vyjmeme z vroucí vody. Stejně postupujeme se zbylými vejci.
5. Do hotové polévky zamícháme nasekaný kopr, rozdělíme na jednotlivé porce a ozdobíme zastřeným vejcem.
Zdroj: http://ona.idnes.cz/poklady-nasi-kuchyne-0r6-/recepty.aspx?c=A120716_104700_recepty_job