barina
Old school koláče
Sladké snídaně před více než 10 roky z veganotic.blogspot.cz
Ingredience
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 3 vrchovaté lžíce (plnotučné) sojové či cizrnové mouky
- 1 lžíce lahudkového droždí (tebi - můžete vynechat)
- 100gr kvalitního rostlinného tuku (např. Alsan bio)
- 1 sáček sušeného droždí nebo 25 gr čerstvého droždí
- 85 gr cukru + 1 pytlíček vanilkového cukru
- 1/4 litru sojového či jiného rostlinného mléka
Postup
Pokud používáte čerstvé droždí, udělejte kvásek. Droždí nadrobte do misky, přidejte část teplého mléka (cca 40*C) a trochu cukru. Rozmíchejte, zasypte moukou a nechte vzejít na teplém místě. Mezitím smíchejte suché ingredience, rozpusťte tuk a smíchejte ho se zbytkem mléka (opět - směs nesmí být příliš horká ani studená). Do suchých ingrediencí střídavě vmíchávejte kvásek a tuk s mlékem. Vařečkou vypracujte hladké těsto, poté ho ještě rukama prodělejte na vále. Pokud používáte sušené droždí, smíchejte ho se sypkými ingrediencemi a do nich zapracujte vlažné tekuté. Nechte nejméně hodinu kynout na teplém místě.
Z vykynutého těsta uždibujte asi 50 gr kousky, udělejte z nich zploštělou kuličku a dnem skleničky do nich vytlačte prohlubeň. Naplňte náplněmi, ozdobte a pečte v dobře předehřáté troubě na 180*C asi 20 - 25 minut. Okraje koláčků můžete před pečením potřít rostlinným mlékem či smetanou. Skladujte pod utěrkou či ve volně uzavřené nádobě.