ETA
Maková kopýtka - Recepty na každý den
Sladké mámení před asi 11 roky z www.receptynakazdyden.cz
Ingredience
- těsto
- 200 gramů rostlinný tuk Hera
- 1 balení prášek do pečiva Dr. Oetker
- 550 gramů hladká mouka
- 500 gramů brambory
- 2 kusy vejce
- 200 gramů moučkový cukr
- 1 kus vejce na potření
- náplň
- 200 mililitrů mléko
- 1 balení skořicový cukr
- 350 gramů mletý mák
- 50 gramů švestková povidla
- 1 lžička nastrouhaná citrónová kůra
- 1 balení vanilkový cukr
- 100 gramů moučkový cukr
Postup
Brambory uvařené ve slupce necháme vychladnout, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosejeme ji na brambory. Přidáme vejce, na kousky nakrájenou Heru a cukr. Vypracujeme hladké vláčné těsto, které uložíme do chladu a necháme asi 20 minut odpočinout.
Mezitím připravíme náplň. Mléko nalijeme do kastrolu, přidáme moučkový, vanilkový i skořicový cukr a přivedeme k varu. Přisypeme mák, vše svaříme a necháme vychladnout. Vmícháme povidla a citronovou kůru.
Těsto rozdělíme na tři díly, každý rozválíme na plát velký asi 30 × 40 cm a potřeme slabou vrstvou makové náplně. Pak je stočíme do roládek, rozkrájíme na kousky dlouhé 5 cm a rozložíme na plech. Kopýtky potřeme rozšlehaným vejcem a uprostřed nařízneme. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.