Zdenka Chrastinová
Recept: Vynikající drobenkový koláč - trochu jinak na Labužník.cz
sladké před více než 10 roky z www.labuznik.cz
Ingredience
- 250 g moučkového cukru
- 250 g polohrubé mouky
- 125 g másla nebo Hery
- do zbylého :
- 150 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 1 dl vody
- 50 g strouhaného kokosu pod drobenku
- tuk a mouka na vymazání plechu
- ovoce čerstvé nebo okapané kompotované;
Postup
Z moučkového cukru, polohrubé mouky a másla nebo Hery uděláme
drobenku, když je málo drobivá, přidáme lžíci polohrubé mouky. Polovinu
oddělíme do misky na posypání koláče.
Do zbylé drobenky prosijeme 150 g polohrubé mouky s práškem do pečiva,
přidáme vanilkový cukr.
V hrnečku rozšleháme vejce s vodou, přilijeme k suché, dobře
promíchané směsi a vymícháme hustší lité těsto.
Rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem (je to tenká
vrstva), poklademe ovocem, je potřeba nechávat trochu mezery. Nepřehnat to
s množstvím ovoce, jinak by to moc provlhlo. Při použití okapaných
kompotovaných meruněk, je dobré dát do mezer trochu pikantní marmelády,
posypat celé strouhaným kokosem (nemusí být, ale je dobrý) a navrch
oddělenou drobenkou.
Pečeme v předem vyhřáté troubě při 190°C asi 20 – 25 minut –
dozlatova.
Dodatek:
Je možné použít jakékoliv ovoce, čerstvé, kompotované, strouhaná jablka
s cukrem a skořicí, nebo posypat těsto mletým mákem s cukrem a na to
poklást půlené kompotované švestky (mák při pečení od nich krásně
provlhne).