Hana Pokorná
Francouzská česnečka
polévky před téměř 11 roky
Ingredience
- počet porcí: 4
- 1 litr vody
- 1 bobkový list
- 2 lístky šalvěje
- 3/4 lžičky lístku tymiánu
- tucet stroužků česneku (rozdrceného, oloupaného a posekaného nadrobno)
- 1 lžička jemné mořské soli
- Zahuštění:
- 1 celé vejce
- 2 žloutky
- 50 g nastrouhaného parmazánu
- čerstvě mletý černý pepř
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- Navíc:
- den starý francouzský chléb (hutná bageta) s kůrkou
- jemně posekaná, nebo nůžkami nastříhaná pažitka, nejlépe česneková
- víc extra panenského olivového oleje k podávání
Postup
Koření vložte do čajového sítka/vajíčka.
Ve středním kastrolu nechte vodu se sítkem, česnekem a solí přijít k varu a za mírného probublávání vařte 40 minut.
Vývar s česnekem a kořením odstavte, sítko vyjměte, vývar ochutnejte a popřípadě víc osolte.
Pomocí metly dohromady našlehejte vejce, žloutky, sýr a pepř do krémové konzistence. Pomalinku za stálého šlehání přikapávejte olej a potom opět pomalinku/opravdu pomalinku začněte zašlehávat sběračku vývaru. Takto získanou směs zamíchejte do vývaru s česnekem (tomuto postupu se řika TEMPEROVAT). Postavte opět na oheň a na střední teplotě směs neustále šlehejte (pomalu zahřívejte), až mírně zhoustne. Jednoduše šlehejte do té doby, kdy polévka přestane být vodová. Musí připomínat 13% smetanu.
zdroj: www.labuznik.com