barina
Letní zelený falafel
Zeleninové obědy před téměř 11 roky z veganotic.blogspot.cz
Ingredience
- Falafel:
- svazek čerstvé máty (cca 8 snítek), ev. jiné bylinky (např. koriandr)
- svazek čerstvé petržele (cca 8 snítek)
- 200 gr pistácií natural (část můžete nahradit např. dýňovými, slunečnicovými semínky, mandlemi či jinými ořechy dle chuti)
- 2 hrnky vařené cizrny (či cirzny z konzervy/skleničky v nálevu. Část můžete nahradit hráškem.)
- 2 rozmačkané stroužky česneku
- 1 malá cibule (či půlka střední), nakrájená na kusy
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 vrchovatá lžička římského kmínu
- 1 vrchovatá lžíce mouky (špaldové, pšeničné či pohankové pro GF verzi)
- 1 lžička prášku do pečiva
- Rajčatová salsa:
- 3 větší rajčata
- 1/2 chilli papričky
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- čerstvé oregáno, pepř a sůl dle chuti
- (mátový jogurt, kešu dresing a twister na veganotic.blogspot.cz)
Postup
Rajčata nakrájejte na malé kostičky, smíchejte s olejem a na drobno nasekanou chilli papričkou, oreganem a rozmačkaným česnekem. Dochuťte pepřem a solí a dejte do lednice.
V mixéru dobře rozmixujte bylinky. Přidejte pistácie (ev. ořechy či semínka, která používáte) a opět dobře rozmixujte. Nakonec vložte cizrnu se zbytkem ingrediencí a párkrát zapulzujte mixérem, ev. ostatní ingredience rozmačkejte vidličkou či mačkadlem na brambory a rukama dobře prohněťte s rozmixovanými bylinkami a ořechy. Směs by neměla být úplně kašovitá, ideálně by v ní měly být hrubší kousky cizrny. Rukama tvarujte menší kuličky (velké asi jako vlašské ořechy, z uvedeného množství byste jich měli získat asi 24) a klaďte je na pečícím papírem vyložený plech.
Pokud je směs příliš lepivá, pomoučněte si před každou kuličkou ruce. Pečte asi 15 - 20 minut na 200° v dobře předehřáté troubě. Vždy po pěti minutách kuličky otočte vidličkou, aby se opekly ze všech stran. Po upečení nechte lehce vychladnout.