Jaruna
Rajská polévka s bylinkovými nočky
Polívky před více než 10 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- rajčata
- 4
- kusy
- (velká)
- smetana na vaření
- 2
- decilitry
- cibule
- 1
- kus
- máslo
- 2
- lžíce
- škrob kukuřičný
- 2
- lžičky
- cukr
- 1
- lžička
- bobkový list
- 1
- list
- nové koření
- 2
- kuličky
- sůl
- vejce
- 2
- kusy
- mouka pšeničná polohrubá
- 5
- lžic
- bylinky
- 1
- hrst
- (nasekané, výběr podle chuti a sezóny)
- sůl
- 1
- špetka
Postup
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme v hrnci na rozehřátém másle. Rajčata ponoříme na chvilku do vroucí vody, vyjmeme je a slupku oloupeme. Nakrájíme je na kousky a přidáme spolu s bobkovým listem a novým kořením k cibuli. Vše osolíme, promícháme a
po chvilce podlijeme 7,5 dl vody. Hrnec přiklopíme a zeleninu podusíme doměkka.
Z polévky vyjmeme koření a rozmixujeme ji ponorným mixérem. Přilijeme škrob rozmíchaný se smetanou, podle chuti polévku osolíme a osladíme cukrem a povaříme 5 minut.
Noky: v misce rozšleháme vejce a vmícháme do nich polohrubou mouku a nasekané bylinky. Těstíčko osolíme a lžičkou z něj utvoříme malé nočky, které zavaříme do vroucí polévky a vaříme asi 5 minut, dokud nočky nevyplavou na hladinu.