Jana Knotková
Losos s pečenými mrkvemi
Ryby před více než 10 roky z sweetpixelblog.blogspot.cz
Ingredience
- 2 steaky lososa bez kůže
- 1 lžíce vinného bílého octa
- 4 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžíce kmínu
- 80 g zakysané smetany deluxe
- 1 lžíce dijónské hořčice
- 6 lžic čerstvého nasekaného kopru
- 1 stroužek česneku
- 1 menší nakládaná okurka, nakrájená na menší kousky
- Štáva z menšího citrónu
Postup
Jak postupuji:
1. V hlubokém talířku promícháme ocet, 2 lžíce oleje, kmín a 2 lžíce kopru. Plátky lososa pokapeme citronovou šťávou, vložíme do talířku a směsí potřeme obě strany. Dáme stranou.
2. V malé míse smíchám smetanu, zbytek kopru a hořčici.
3. Na pánvi při nižší teplotě zahřeji olej, dám česnek pokrájený na plátky a vařím 30 sekund. Poté česnek odstraním, zvýším teplotu a vložím lososa.
4. Lososa opékám 4 minuty z jedné strany a 1 minutu z druhé strany (záleží na tloušťce a na tom, jak moc chci lososa propéct).
5. Lososa podávám s koprovou omáčkou a s kousky okurky.
Pečené mrkve s medem a koprem
Co potřebuji:
5 mrkví
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce medu
2 lžíce nakrájeného čerstvého kopru
Jak postupuji:
1. Předehřeji troubu na 200°C. Pomocí kartáčku na zeleninu zbavím mrkev nečistot a umyji.
2. Mrkve vložím do pekáčku, zaliji olejem a medem a posypu koprem. Peču 40 minut.