ETA
Ovesné sušenky s fíkovou náplní
Sladké mámení před asi 11 roky z vypecenyden.blogspot.cz
Ingredience
- Na sušenky:
- 100 g hladké mouky
- 100 g hnědého cukru typu Muscovado
- 0,5 lžičky prášku do pečiva
- 0,25 lžičky soli
- 0,5 lžičky skořice
- 120 g másla
- 100 g ovesných vloček
- 0,5 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce mléka
- Na fíkovou náplň:
- 150 g sušených fíků
- 160 ml vody
- 30 g cukru krupice
- kůra z jednoho citrónu
Postup
Ve food procesoru nebo ručně smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a skořici. Přidáme studené máslo nakrájené na kousky a vytvoříme konzistenci drobenky. Přidáme vločky, mléko a vanilkový extrakt a smícháme jen tak, aby těsto drželo u sebe. Zabalíme do folie a dáme do lednice ztuhnout tak, aby se těsto dalo rozválet (já ho tam nechala přes noc).
Rozehřejeme si troubu na 180°C. Těsto rozválíme na cca 0,5 cm silnou placku a vykrajujeme kolečka o průměru cca 5 cm. Rozložíme na plech a dáme péct na přibližně 14 minut. Sušenky by měly začít na okrajích hnědnout. Necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme fíkovou náplň. Fíky rozkrájíme na menší kousky (tak centimetr velký), šťopku odkrajujeme. Dáme do hrnce společně s vodou, cukrem a citronovou kůrou. Přivedeme k varu a teplotu snížíme tak, aby se směs jen lehce vařila. Necháme vařit, dokud fíky nejsou měkké, cca 10 - 15 minut, občas zamícháme. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout (stačí cca 15 minut). Fíkovou směs rozmixujeme na pastu.