www.delibety.com
Candát se zapečenými bramborami
Ryby a seafood před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 celý candát o váze asi 1,5–2 kg, vykuchaný
- sůl a mletý pepř
- 50 g plátků slaniny
- několik snítek estragonu
- svazek hladkolisté petrželky
- 1 kg nových brambor, na tenké plátky
- 1/4 lžičky mletého kmínu
- 4 vejce, rozšlehaná
- 4 lžíce smetany ke šlehání
- 1 lžíce oleje
- 1 biocitron
- 50 g másla
Postup
Příprava jídla
1 Candáta omyjte, osušte a na povrchu udělejte napříč asi 4 mělké zářezy. Rybu zvenku i uvnitř osolte, opepřete a břišní dutinu vyložte estragonem (pár lístků jemně nasekejte a odložte) a polovinou petrželky. Máslo promíchejte s jemně nastrouhanou kůrou z dobře omytého biocitronu, trochou citronové šťávy a špetkou soli a nasekaným estragonem. Zabalte ho do fólie, vytvarujte váleček a dejte ztuhnout do chladničky.
2 Do zářezů vložte slaninu a candáta položte na střed plechu vyloženého papírem na pečení. Obložte plátky brambor, osolte a dejte do předehřáté troubyna 180 stupňů. Pečte 30–40 minut, podle velikosti ryby.
3 Asi v polovině pečení přelijte brambory směsí vajec, smetany, soli, pepře a mletého kmínu. Jakmile vejce zpevní, vyndejte plech z trouby a nechte chvíli stát. Na každou porci ryby položte plátek citronového másla a podávejte se zapečenými bramborami posypanými zbylou petrželkou.