srdce
Citronovo-kokosový sen
Pečení před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 125 g másla, změklého + trocha na vymazání
- hrubá mouka na vysypání plechu
- 170 g krupicového cukru
- 225 g hladké mouky, prosáté
- ½ sáčku prášku do pečiva
- 1 vejce
- 80 ml citronového krému (pod označením Lemon Curd ho koupíte v Marks & Spencer nebo si můžete vyrobit domácí – viz něco navíc)
- 1 bílek, lehce prošlehaný
- 170 g krupicového cukru
- 120 g strouhaného kokosu
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Máslem vymažte plech o rozměrech 18 × 28 centimetrů a výšce 3 cm a vysypte moukou. Máslo, cukr, mouku, prášek do pečiva a vejce dejte do mísy a dobře promíchejte. Přelijte do pekáčku a pečte 15–20 minut dozlatova. Mezitím si připravte kokosovou pokličku – v míse smíchejte bílek, cukr a kokos. Vyndejte koláč z trouby, potřete ho silnější vrstvou citronového krému, na něj naneste kokosovou pokličku a dejte na 10–12 minut dopéct, aby poklička zezlátla.
Něco navíc:
Vyrobte si domácí citronový krém: do žáruvzdorné mísy dejte 100 g másla, 330 g krupicového cukru, 1 lžíci jemně nastrouhané citronové kůry, 80 ml citronové šťávy. Mísu postavte nad rendlík s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala hladiny. Za stálého míchání dřevěnou vařečkou zahřívejte asi pět minut, cukr by se měl rozpustit. Pak odstavte a přidejte dvě lehce prošlehaná vajíčka a opět vraťte nad vroucí vodu – míchejte a zahřívejte dalších osm minut, nebo dokud směs neulpívá na vařečce. Odstavte a nechte pět minut chladnout. Pak krémem plňte vymyté sklenice a uzavřete. Krém vydrží v ledničce až měsíc.