Sevillana
Cibulový koláč - Pissaladiere
TAPAS před více než 10 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- mouka pšeničná hladká
- 200
- gramů
- sůl
- 1
- lžička
- droždí
- 2
- lžičky
- (sušené)
- mléko
- 150
- mililitrů
- olej olivový
- 2
- lžíce
- cibule
- 1
- kilogram
- olej olivový
- 4
- lžíce
- tymián
- 2
- snítky
- (čerstvý)
- bobkový list
- 1
- kus
- ančovičky
- 12
- kusů
- olivy černé
- 2
- hrsti
- pepř
Postup
Mouku, sůl a droždí dejte do mísy, přilijte vlažné mléko a olej a vymíchejte vláčné těsto. Na pomoučněném vále hněťte asi 5 minut, až bude hladké a pružné a přestane lepit. Vraťte těsto do mísy, překryjte navlhčenou utěrkou a nechte kynout 1 hodinu až 1,5 hodiny.
Zatímco těsto kyne, připravte náplň. Na velké pánvi rozpalte olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli a na mírném ohni osmahněte, dokud nezvláční. Neopékejte ji příliš dohněda, aby nezhořkla. Přidejte
tymián a bobkový list. Směs mírně osolte a opepřete. Za občasného míchání pomalu duste 45 minut, dokud se cibule skoro nerozpadá. Na posledních 10 minut sundejte poklici, aby se vypařila přebytečná voda. (Snítky tymiánu a bobkový list pak vyjměte!)
Těsto vytvarujte do lehce vymaštěného velkého plechu s nízkým okrajem (často se používá kruhový tvar). Na těsto stejnoměrně rozložte cibulovou náplň. Nahoru poskládajte křížem diagonálně podélně rozpůlené ančovičky tak, aby vznikla mřížka a do každého kosodélníku položte černou olivu.
Nechte koláč opět nakynout asi 10 minut při pokojové teplotě. Pečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 30 minut, až těsto, které není přikryté cibulí, je propečené stejnoměrně dozlatova. Podávejte teplé nebo studené, nakrájené na čtverečky.