Martina Bucakova
Stuzzicarelli al Barolo
Pork před téměř 11 roky z www.menudomu.cz
Ingredience
- 3 velké smotky těstovin
- 1 kachní prsíčko s kůží
- máslo
- sůl, pepř
- rozkvetlý tymián
- pár snítek fenyklové nati
- 1/2 červeného sladkého jablka
- 1/2 malé červené cibule
- 5 lžic malinovo-balzamicové marmelády s chilli
- 0,5 dcl bílého sladšího vína
Postup
Začněte s kačenou. Já jsem den předem grilovala na zahradě, takže jsem si v centimetrových intervalech mřížkovaně nařízla kůži (ne až do masa, jen kůži), vetřela do ní měkké máslo, osolila, opepřila a dozlatova ogrilovala - není třeba tam maso dlouze mučit, prostě hned jak kůžička i z druhé strany bude prsíčko zezlátlé, jde odpočívat vedle. Klidně se takto můžete připravit také. Ale pro aktuální vaření postačí naříznout, máslo, sůl, pepř, pánev, dozlatova a dojet v troubě, aby maso uvnitř nebylo příliš nepropečené. Stačit by mělo 10 minut na 150°C, podle velikosti, resp. výšky prsíčka. Stejně jako biftek ho pak nechte ještě odpočívat. Klidně i 10 minut. Nevadí, že bude chladnout, protože následně ho nakrájíte na tenké plátky, které budou směřovat spolu s marmeládou ještě na trochu másla do pánve.Během toho, co se maso dotahuje v troubě, uvařte těstoviny podle návodu v osolené vodě. Slijte (trochu téhle vody si ale nechte někde vedle), lehce v sítku zakápněte olivovým olejem a prohoďte, nebudou se tak lepit a ochutí se. Na pánvi rozehřejte máslo, na něm nechte restnout cibulku nadrobno dosklovata, pak i tenké plátky jablek, dokud nezměknou (2 minuty), zalijte vínem, nechte zredukovat a vytvořit šlem. Přihoďte fenykl (případně šalvěj), sůl a čerstvě umletý pepř, těstoviny a promíchejte. Pokud by se vše dělalo příliš na sucho, ještě přikápněte trochu těstovinové vody. Vedle na pánvičce už stačí jen na troše másla minutu společně prohodit maso a marmeládu (déle ne, semínka z malin by se začala opalovat a hořknout) a servírujte. Ideálním posypem jsou kvítky tymiánu, ale určitě byste se spokojili i s bazalkou.