Kristýna Žďárská
Domácí zeleninové karbanátky
Zelenina před téměř 11 roky
Ingredience
- Na 6 porcí: 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 cibuli
- kousek pórku
- malý květák
- kousek brokolice
- hrst nasekané plocholisté petržele
- 2 vejce
- asi 50 g másla
- podle potřeby asi 100 g strouhanky do těsta a 50 g na obalování
- sůl, pepř
- případně drcený kmín na ochucení
- olej na smažení
Postup
Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kousky. Pak ji vložte do hrnce s osolenou vodou asi 8–10 minut vařte do změknutí – záleží na zvolené zelenině a velikosti kousků. Uvařenou zeleninu sceďte, vložte do mísy a rozmělněte šťouchadlem na brambory.
K zeleninové směsi, která se podobá kaši, ale stále jsou v ní patrné kousky jednotlivých druhů zeleniny, přidejte obě vejce, rozpuštěné máslo, koření (stačí sůl a pepř, hodí se ale i drcený kmín, špetka muškátového květu či oříšku nebo pár lístků tymiánu) a část strouhanky. Vařečkou vše promíchejte, dokud nevznikne pevnější těsto – podle potřeby samozřejmě přisypávejte strouhanku; na nákyp zmiňovaný v úvodu může být směs o něco řidší.
Z karbanátkového těsta tvořte placky, které následně obalte ve strouhance a z obou stran osmažte na troše oleje dozlatova. (Nákyp pečte při 200 stupních asi 40 minut.) Podávejte s novými bramborami omaštěnými kouskem másla a posypanými zelenou petrželí.