www.delibety.com
Quiche s cuketou, kozím sýrem a vlašskými ořechy
Slané koláče před téměř 11 roky z www.laskominyodmaryny.cz
Ingredience
- Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g vychlazeného másla
- velká špetka soli
- 1 kostka ledu
- Náplň
- menší cuketa (cca 250 g)
- 200 g kozího sýru
- 200 g crème fraîche nebo kysané smetany (16%)
- 2 vejce
- hrst vlašských ořechů
- čerstvý tymián
- sůl a bílý pepř
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
Postup
Těsto: Led necháme ve skleničce povolit, aby se částečně rozpustil. Mouku promícháme se solí, přidáme k ní máslo rozkrájené na menší kousky a dvě lžíce ledové vody (led můžete také rozsekat v robotu a přidat dvě lžíce ledové tříště). Velmi rychle zpracujeme hutné těsto, aby se máslo příliš nerozpustilo. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské folie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce nebo 30 minut v mrazničce. Těsto si můžete také připravit i den předem. Vychlazené těsto rozválíme a vyložíme do formy o ∅ 24 cm, nejlépe s odnímatelným dnem, protože těsto je opravdu velmi křehké. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem, vyjmeme papír se zátěží a pečeme ještě dalších 5 minut při stejné teplotě.
Cuketu omyjeme a nakrájíme na tenké plátky – použila jsem škrabku na brambory. Já měla několik hodně malých cuketek, tak jsem je nekrájela na kolečka, ale na proužky. Na hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej, vhodíme do něj oloupané a dlaní rozdrcené stroužky česneku a plátky cukety a necháme restovat 5 minut. S cuketou mícháme velmi opatrně, aby se plátky nerozpadly na menší kousky. Ke konci restování cuketu lehce posolíme. Vlašské ořechy nasekáme na menší kousky. Crème fraîche rozmícháme s vejci, dokořeníme solí a čerstvě mletým bílým pepřem.
Na předpečený korpus koláče rozdrobíme kozí sýr nebo jej nakrájíme na tenké plátky, případně rozetřeme (Rondelé). Přelijeme jej krémovou směsí. Posypeme ořechy a lístky čerstvého tymiánu. Nahoru poklademe plátky restované cukety. Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 160°C s ventilátorem. Podáváme teplé i studené.