www.delibety.com
Chačapuri
Chlieb a iné pečivo před téměř 11 roky z cucinare-con-amore.blogspot.cz
Ingredience
- Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 125 ml vlažného mléka
- 4 vajíčka
- 60 g vlažného rozehřátého másla
- 5 g instantního droždí ( já dala celý sáček 9 g )
- lžička soli
- 400 g sýra ( půl napůl různé kombinace, já dala mozzarellu a kvalitní ementál, příště zkusím fetu, balkán, čedar atd. :)
- trocha másla na pomazání
Postup
Množství je na dvě placky, po zkušenosti jak je vše šííleně syté udělám z poloviční dávky . Do mísy dáme kvasnice, trochu mléka, trochu mouky, promícháme na kvásek a necháme deset minut vzejít. Pak přidáme zbytek mouky smíchané se solí, mléko, máslo, vajíčka a vše zaděláme v pěkné kynuté těsto. Těsto vyklopíme na lehounce pomoučněný vál a hněte cca pět až deset minut, aby bylo pružné a skoro nelepivé. Dáme do čisté mísy, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Po vykynutí rozehřejeme troubu na 220°C a nachystáme náplň. Mozzarelu a ementál nasekáme na malé kousky a pak dáme do výkonného mixéru. Směs zatím dáme bokem. Těsto rozdělíme napůl .Vyválíme vše na tenké placičky, těsta musí být stejně tlustá. Na dvě placky rozprostřeme náplň a pak každou placku zabalíme do jakoby balíčku/kuličky. Tak aby těsto nevylézalo ven, pak přendáme na plech vyložený pečícím papírem a rukama nebo opatrně válečkem rozválíme na placku. Musí být všude stejně tlustá a neměl by nikde vykukovat sýr. Když už jsme s výsledkem spokojeni ,potřeme placku žloutkem rozšlehaným v trošce mléka a dáme péct do trouby na cca deset minut. Povrch musí být krásně zlatý. Jakmile je hotovo ihned potřeme kouskem másla, nešetřete !:)) Pak už jen ihned podáváme, Chačapuri je nejlepší teplé nebo alespoň vlažné :)