Klára Pešková Janečko
KEČUP a la Jamie Oliver
Pomazánky před téměř 11 roky z www.facebook.com
Ingredience
- • 1 velká červená cibule, oloupaná a nahrubo nasekaná
- • 1 stvol řapíkatého celeru, umytý a nahrubo nasekaný
- • Olivový olej
- • Zázvor velikost palce, oloupaný a nasekaný najemno
- • 2 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na jemné plátky
- • ½ čerstvé chilli papričky, nasekané najemno
- • 1 hrst bazalky, nasekané najemno
- • 1 lžíce mletého koriandru
- • 2 hřebíčky
- • 1 lžička mletého pepře
- • sůl
- • 1 kg rajčat, oloupaných a nasekaných
- • 200 ml octu z červeného vína
- • 70 g třtinového cukru
- Všechnu zeleninu kromě rajčat vložte do hrnce s hrubým dnem, přidejte 1 dcl olivového oleje, zázvor, chilli, koriandr a hřebíček. Mírně opepřete a osolte a restujte do změknutí. Přidejte rajčata a 100 ml studené vody. Přiveďte k varu a mírně vařte, až se šťáva zredukuje asi na polovinu.
- Vytáhněte ze směsi hřebíček, přidejte bazalku a rozmixujte ponorným mixerem. Pak směs přeceďte na jemném sítku, aby byla jemná a bez kousků. Směs vložte do čistého hrnce a přidejte ocet z červeného vína a cukr. Vařte na mírném ohni tak dlouho, dokud se nezredukuje na konzistenci kečupu. Pak dosolte podle chuti.
- Kečup nalijte do sterilovaných lahví, láhve utěsněte a uložte na chladné místo nebo do lednice. Takto kečup vydrží cca půl roku.