Jaruna
Sorbet z černého rybízu
Maškrty před téměř 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- rybíz
- 500
- gramů
- (černý, může být i mražený)
- cukr krupice
- 90
- gramů
- cukr vanilinový
- 2
- balení
- med
- 4
- lžíce
- vodka
- 4
- lžíce
- šťáva citronová
- 2
- lžíce
- želatina
- 1
- lžíce
- (prášková)
- rybíz
- (černý, kuličky, na ozdobení)
Postup
Oba druhy cukru zalijeme asi 2 dl vody a za stálého míchání povaříme, až se cukr zcela rozpustí. Přidáme kuličky černého rybízu a krátce povaříme. Rybízovou směs necháme zchladnout a pak ji lehce rozmixujeme a ještě propasírujeme přes síto. Želatinu namočíme do 4 lžic studené vody a necháme ji nabobtnat. Pak ji rozehřejeme v mikrovlnné troubě zapnuté na nízký stupeň (nebo v misce ponořené do horké vodní lázně) a vmícháme ji spolu s vodkou, medem a citronovou šťávou do propasírované rybízové hmoty. Směs nalijeme do vhodné nádoby, uložíme v mrazničce a za občasného promíchání ji necháme zamrazit.
Když ještě není hmota zcela zmrzlá, rozmixujeme ji, znovu uložíme v mrazničce a necháme nejméně 3 hodiny mrazit.
Před podáváním necháme sorbet lehce povolit, vykrojíme z něj kuličky, upravíme je na dezertní talířky, doplníme kuličkami rybízu a ihned podáváme.