Veronika Vacková
Zeleninové karbanátky se zelím
bezmasá jídla dup_4082 před téměř 11 roky
Ingredience
- Na 6 porcí:
- malou hlávku bílého zelí
- 1/4–1/2 brokolice
- 300 g ovesných vloček
- asi 1/2 hrnku strouhanky
- 4 stroužky česneku
- 2 vejce
- sůl a pepř
- lžičku drceného kmínu
- lžičku majoránky
- olej na smažení
- Na dip:
- 250 g polotučného tvarohu
- svazek jarní cibulky
- 100 ml olivového oleje
- pepř a sůl
Postup
Zelí nakrájejte na malé kostičky, brokolici rozeberte na malé růžičky. Z brokolice použijete i pár drobných košťálovitých stonků. Vše dejte do studené vody, přiveďte k varu a vařte asi 2–4 minuty. Zeleninu pak prudce zchlaďte a nechte odkapat. Mezitím polovinu vloček v sítu propláchněte vodou a nechte také okapat. Do mísy dejte zelí a pokrájenou brokolici, přidejte vejce, namočené ovesné vločky, prolisovaný česnek a koření. Vše nejlépe rukama promíchejte a nechte v lednici odstát nejlépe do druhého dne, aby se těsto pořádně spojilo. Pokud by se karbanátky smažily hned, dost by se rozpadaly.
Do odleželé hmoty přidejte trochu strouhanky a druhou, nenamočenou polovinu ovesných vloček. V rukách vytvarujte karbanátky, které zlehka obalte ve strouhance a smažte dozlatova na oleji. Podávejte s dipem, který vznikne smísením tvarohu, na kolečka pokrájené cibulky a soli a pepře.