Veronika Vacková
Třešňová polévka s krupicovými noky
sladké obědy před téměř 11 roky
Ingredience
- Polévka:
- 3/4 kg zralých třešní
- 1/2 l vody
- 250 ml sladké smetany
- 1 až 3 lžíce moučkového cukru
- citronová šťáva
- Noky:
- 1 hrnek mléka
- špetka soli
- 1 lžíce másla
- 100 g hrubé krupice
- 1 vejce
Postup
Třešně omyjeme a vypeckujeme. Dáme je do vody a přivedeme k varu. Vaříme asi 5 až 10 minut (doměkka) a poté rozmixujeme ručním mixerem. Přilijeme smetanu a ochutíme cukrem a citronovou šťávou podle chuti. Noky připravíme následovně: Horké mléko osolíme, přidáme máslo a zvolna za stálého míchání na mírném plameni pomalu vsypeme krupici. Vymícháme hutnou směs (mícháme tak dlouho, dokud se těsto nelepí). Do vychladlého těsta poté vmícháme vejce. Z těsta lžící vykrajujeme noky, které vhodíme do vroucí vody a vaříme asi 5 až 6 minut. Uvařené noky vyndáme a podáváme spolu s horkou třešňovou polévkou.