Veronika Vacková
Kávový cheesecake
buchty před téměř 11 roky
Ingredience
- Korpus:
- 140 g máslových sušenek
- 30 g krupicového cukru
- 1 lžíce holandského kakaa
- 70 g másla
- Náplň:
- 500 g čerstvého tvarohového sýra – žervé
- 250 g měkkého tvarohu (např. polotučný tvaroh Ranko)
- 150 g hořké čokolády
- 1/2 dl smetany
- 1/2 dl silné kávy (bez lógru)
- 4 vejce
- 120 g krupicového cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- Dále:
- čokoládové hoblinky (nemusí být)
Postup
Máslové sušenky dáme do pevnějšího igelitového sáčku a rozdrtíme je válečkem. Přesypeme do misky, kde k nim přidáme cukr s kakaem a rozpuštěným máslem. Smícháme pečlivě dohromady. Kulatou dortovou formu (o průměru zhruba 24 cm) vyložíme pečlivě alobalem (namačkáme ho nejen na dno, ale i stěny – vrstvy uděláme klidně dvě) a připravenou sušenkovou směs napěchujeme na dno plus po stranách uděláme nízký okraj. Formu vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a korpus zapečeme po dobu zhruba 8 až 10 minut. Mezitím si ve velké misce si smícháme žervé s měkkým tvarohem, vmícháme ve vodní lázni rozpuštěnou hořkou čokoládu, smetanu s kávou, rozšlehaná vejce s cukrem a hladkou moukou. Řádně promíchanou tvarohovou směs nalijeme do dortové formy na upečený korpus. Dáme do trouby předehřáté na 140° Celsia a pečeme v ní zhruba 1 hodinu. Poté vypneme a tvarohový koláč necháme uvnitř trouby dojít. Po vyndání z trouby koláč objedeme podél vnitřního obvodu formy nožem – při chlazení se totiž cheesecake zmenšuje a na jeho povrchu by vznikly praskliny. Hotový upečený koláč necháme přes noc vychladit a ztuhnout v ledničce. Druhý den můžeme přesypat čokoládovými hoblinkami a podávat.