Jaruna
Jahodové knedlíky
Velkej oběd před téměř 11 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 400 g jahod + 200 g k podávání
- 2 lžíce moučkového cukru
- 10 g droždí
- 2 vejce
- 250 g měkkého tvarohu
- 70 g změklého másla + k podávání
Postup
Do menší mísy rozdrobte droždí, přidejte 1 lžíci moučkového cukru a polovinu z připraveného vlažného mléka. Vše promíchejte a dejte na teplé místo vzejít kvásek. Trvá to asi 15 minut. Mezitím si odšťopkujte a opláchněte jahody, nechte je v cedníku okapat. Do větší mísy dejte změklé máslo a utřete jej s druhou lžící moučkového cukru. Do mísy rozklepněte vejce, prošlehejte je a přidejte polovinu z měkkého tvarohu. Druhou polovinu dejte stranou, bude k podávání. Vše v míse vyšlehejte na krém, ke kterému postupně prosévejte mouku se špetkou soli a nakonec vmíchejte také zbylé vlažné mléko a kvásek. Vytvoříte těsto, které nebude příliš tuhé. Mísu přikryjte útěrkou a dejte ho kynout do tepla asi na 30 minut.