Jana Durchánková Hladíková
Gnocchi se šalvějí a parmazánem
Těstoviny před téměř 11 roky z ona.idnes.cz
Ingredience
- 1 kg brambor
- sůl
- pepř
- 1 vejce
- 300 g mouky + na podsypání
- olivový olej
- 100 g másla
- 20 malých lístků čerstvé šalvěje
- 100 g strouhaného parmazánu
- Zdroj: http://ona.idnes.cz/brambory-de-luxe-02u-/recepty.aspx?c=A121012_143507_recepty_job
Postup
1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Ještě horké je oloupeme a prolisujeme lisem na brambory či nastrouháme. Do většího hrnce dáme vařit vodu na noky. Do mísy k bramborům přidáme dvě lžičky soli, pepř a vejce, 2/3 mouky a vše zpracujeme na těsto. Zbylou mouku dáme na vál, vyklopíme na ni těsto z mísy a na vále zapracujeme do těsta ručně.
2. Vál pomoučíme, těsto rozdělíme na menší části, ze kterých vytvarujeme postupně válečky. Každý váleček rozkrájíme na asi dva centimetry dlouhé kousky.
3. Do každého kousku gnocchi zatlačíme vidličku, ve vzniklém rýhování se pak lépe drží omáčka.
4. Připravenou vroucí vodu osolíme lžící soli a postupně vaříme gnocchi asi dvě minuty.
5. Gnocchi vylovíme cedníkem, necháme okapat, přesuneme do mísy, pokapeme trochou oleje a promícháme, aby se neslepily. 6 Ve velké pánvi rozehřejeme máslo, přidáme šalvějové lístky a společně prohřejeme asi 4 minuty. Vsypeme gnocchi a krátce opečeme na másle s šalvějí. Rozdělíme je na talíř, přelijeme zbylým máslem z pánve a posypeme parmazánem.
Tip: Uvařené gnocchi vydrží dva dny v chladničce, můžete je i zamrazit.
Brambory se slaninou a brambory s kmínem
Zdroj: http://ona.idnes.cz/brambory-de-luxe-02u-/recepty.aspx?c=A121012_143507_recepty_job