Evič Králová
Koláč s panna cottou a třešňovým želé
Dezerty před téměř 11 roky z www.laskominyodmaryny.cz
Ingredience
- Křehké těsto
- 110 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 40 g mléka
- 170 g hladké mouky
- 30 g mandlové moučky (jemně mleté mandle)
- špetka soli
- Panna cotta
- 250 g smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru
- ½ vanilkového lusku
- pár kapek citronové šťávy
- 10 g plátkové želatiny
- Třešňové želé
- 400 g třešní
- 50 g krupicového cukru
- 10 g želatiny
Postup
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Hladkou mouku prosijeme a promícháme s mandlovou moučkou a solí. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, postupně do ní zašleháme žloutek a po troškách mléko. Na závěr krátce zašleháme mouky. Těsto rozetřeme po koláčové formě o ∅ 24 cm (nejlépe s odnímatelným dnem) tak, aby pokrývalo i bok formy. Formu s těstem dáme na 30 minut do mrazničky. Před pečením na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 170°C s ventilátorem, vyjmeme papír se zátěží a pečeme ještě dalších 10 až 15 minut při stejné teplotě. Upečený korpus necháme vychladnout.
PANNA COTTA: Želatinu namočíme do malého množství studené vody a necháme ji 10 minut nabobtnat. Smetanu spolu s cukrem, semínky z půlky vanilkového lusku a citronovou šťávou ohřejeme, nesmí však projít varem. Dobře v ní rozmícháme nabobtnalou vymačkanou želatinu a za občasného míchání necháme směs vychladnout, dokud nezačne houstnout. Poté ji nalijeme na vychladlý podklad koláče a dáme na ½ hodiny ztuhnout do ledničky.
ŽELÉ: 12 třešní se stopkami si odložíme stranou na ozdobu. Zbývající třešně omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji 10 minut nabobtnat. Třešně spolu s cukrem a 100 ml vody povaříme 5 minut, odstavíme je ze sporáku a rozmícháme v nich nabobtnalou želatinu, případnou pěnu na hladině posbíráme lžící. Za občasného míchání necháme vychladnout, dokud nezačne směs lehce houstnout.
Na okraj vychlazeného koláče s panna cottou naskládáme omyté celé třešně i se stopkami, střed vyplníme půlkami rozvařených třešní a vše přelijeme želatinou. Necháme stuhnout v ledničce asi ½ hodiny a můžeme podávat.