Evič Králová
Mrkvová rýže
Bezmasa jidla před téměř 11 roky
Ingredience
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 cibule (popř. 2 jarní cibulky)
- 2 mrkve
- kousek čerstvého zázvoru (stačí 1 cm)
- 2 stroužky česneku
- 1 hrnek rýže (např. basmati)
- 2 až 3 hrnky vody či vývaru
- sůl, mletý pepř
Postup
Na olivovém oleji v kastrolu si osmahneme nejprve nasekanou cibuli či jarní cibulku. Přidáme nastrouhanou mrkev se zázvorem a česnekem (vše najemno nasekané) a rýži. Chvíli mícháme a smažíme. Poté přilijeme hrnek vody nebo vývaru a přiklopíme pokličkou. Vaříme asi 15 minut a postupně v této době doléváme vodu (vývar), dokud není rýže měkká. Dochutíme solí a mletým pepřem.