Eva
Základní pizza
Víkendová večeře před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 lžičky sušeného droždí
- ½ lžičky jemného krupicového cukru
- 650–700 g hladké mouky + na posypání válu
- 3 lžíce olivového oleje + na potírání
- 1 lžička mořské soli
- 150 g okapané mozzarelly, nastrouhané
- 30 g najemno nastrouhaného parmazánu
- 2 pořádné hrsti čerstvých lístků oregana
- 250 ml rajčatového pyré
- 1 stroužek česneku, prolisovaný nebo utřený
- mořská sůl a drcený černý pepř
Postup
Příprava jídla
1 Droždí a cukr zalijte v míse 375 ml vlažné vody a řádně promíchejte. V teple nechte 5 minut vzcházet. Do mísy dejte mouku, olej a sůl, doprostřed udělejte důlek a vlijte kvásek. Míchejte nejdřív příborovým nožem, pak rukama na lehce pomoučněném válu 4–5 minut zpracovávejte na hladké a pružné těsto.
2 Těsto vložte do velké mísy, zakryjte čistou, vlhkou utěrkou a dejte na 45 minut do tepla kynout na dvojnásobný objem. Zahřejte troubu na 220 °C a strčte do ní dva plechy.
3 Na omáčku smíchejte pyré, česnek, sůl a pepř. Těsto rozdělte na čtyři koule a ty rozválejte na lehce pomoučněné podložce na kruhy o průměru 25 cm. Přesuňte je na pečicí papír a vytvořte okraj: po obvodu přeložte těsto směrem do středu. Na pizzy rozdělte omáčku a posypte je oběma sýry a oreganem; okraje potřete olejem. Pizzy vložte i s pečicím papírem na plechy. Pečte 10–15 minut dozlatova a dokřupava.
Skvělá obloha
RAJČATA
Dodají pizze barvu, šťávu a nasládlou chuť. Skvěle se hodí třešňová rajčátka nebo italská soudkovitá.
Tip: Upečte jen samotnou placku z těsta potřenou olivovým olejem a pak ji poklaďte nakrájenými rajčaty, bazalkovým pestem a trochou čerstvé bazalky a osolte.
SÝRY
Obzvlášť se hodí jemná nastrouhaná či natrhaná mozzarella (napřed ji pořádně osušte!) a ricotta, slaná feta nebo čerstvý kozí sýr či intenzivní tvrdé sýry jako parmazán, pecorino, čedar, gruyère nebo ementál.
MASO
Pikantní salám pepperoni či klobása chorizo, jemná šunka, slané a výrazné prosciutto nebo pancetta, ale i uzené kuře nebo rostbíf – to všechno si můžete na pizze vychutnat.
BYLINKY & SPOL.
Pizzu můžete posypat bylinkami, jaké máte rádi – i hladkolistou petrželkou. Upečenou pizzu lze také obložit čerstvými salátovými listy (rukolou nebo mladými špenátovými lístky). Pikantní příchuť dodají kapary, ančovičky, polosušená rajčata či grilovaná zelenina.
Na čem péct
Na domácí pečení pizzy se díky své tepelné vodivosti výborně hodí hliníkové plechy. (Vzhledem k tomu, že použijete pečicí papír, není se čeho bát.) Poohlédněte se po nich v bazarech, na půdě či u babičky v kůlně. Občas na ně natrefíte i ve specializovaných internetových obchodech.
Obdobně fungují také lehké plechy s nepřilnavým povrchem – pod ním se často skrývá právě hliník. Samozřejmě ale můžete péct i na jakémkoli jiném plechu. Každý plech nechte alespoň 30 minut nahřívat, než na něj dáte pizzu. Hladký transport zajistí pečicí papír.