Monika
Musaka
Zeleninová jídla před asi 11 roky z www.albert.cz
Ingredience
- olivový olej na opékání
- 1 velká cibule, nakrájená nejemno
- 4 stroužky česneku, drcené
- 600 g mletého hovězího masa
- 1 plechovka krájených rajčat
- 300 ml suchého bílého vína
- 1 lžička mleté skořice
- hrst oreganových lístku
- 1 lžička sušených chilli kroužků
- 2 velké lilky
- sůl a čerstvě namletý pepř
- zakysaná smetana + bageta k podávání
- Na bešamelovou omáčku:
- 75 g másla
- 75 g hladké mouky
- 600 ml mléka
- 150 g mletého parmazánu + 2 hrsti na posypání
- 2 středně velká vejce, rozšlehaná
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- přidat všechny položky do seznamu
Postup
Recept vyšel v magazínu červenec 2011.
1. V pánvi rozehřeju dvě lžíce oleje, opeču cibuli, přidám česnek a opékám jednu až dvě minuty. Přidám maso a za stálého míchání opékám deset minut. Pak s rajčaty, vínem,
chilli, skořicí a bylinkami dusím na malém plameni, dokud se tekutina nevypaří na polovinu.
2. Zatímco se maso dusí, rozkrájím podélně lilky na půl centimetru široké plátky, potřu je olejem, rozprostřu je na plech a nechám je pod grilem zapéct, aby zezlátly.
3. V kastrolu rozehřeju máslo a za stálého míchání přidávám mouku, smažím asi minutu a pak pomalu přilévám mléko a vymíchám dohladka. Přidám sýr, vymíchám znovu dohladka, sundám z plotny, nechám trochu vychladnout a vmíchám vajíčka a muškátový oříšek.
4. Teď začnu vrstvit do zapékací mísy. Maso osolím a opepřím. První vrstva na dně je lilek, druhá maso a bešamel, pokračuju lilkem a masem, končím bešamelem. Nakonec posypu parmazánem a peču na 180 °C v troubě 30 až 40 minut dozlatova.
TIP - K musace je samozřejmě nejlepší připíjet retsinu, to po pryskyřici vonící řecké víno. Ale
hodí se i každé dobré suché bílé.
• mražené, 1 kg
• 1 kg • mražená