ETA
Slavnostní polévka s játrovými knedlíčky
Rodinný oběd před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 l drůbežího vývaru podle základního receptu
- 1 větší mrkev, nakrájená
- 1 cm silný plátek celeru, nakrájený
- 1 petržel, nakrájená
- hrst nasekané petrželky
- případně obrané kuřecí maso
- 100 g kuřecích jater, očištěných
- 30 g másla nebo tuku sebraného z vývaru
- 1 lžíce polohrubé mouky
- 1 vejce
- sůl a pepř
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 1/2 lžičky majoránky
- špetka muškátového oříšku
- asi 100 g strouhanky z bílého pečiva
Postup
Příprava jídla
1 Nejprve si připravte knedlíčky. Všechny suroviny na ně, s výjimkou strouhanky, dejte do mixéru a promixujte dohladka. Pak postupně přidávejte strouhanku tak, abyste získali hmotu, ze které půjdou tvarovat knedlíčky (buď prsty, nebo pomocí dvou lžiček) přibližně o velikosti drobného vlašského ořechu.
2 Vývar přiveďte k varu, vhoďte do něj mrkev, celer, kořenovou petržel a knedlíčky a asi sedm minut povařte. Přidat můžete i obrané maso. Nakonec do hrnce nasypte zelenou petrželku a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Pokud nemáte mixér, utřete nejprve tuk se solí a žloutkem, pak přidejte namletá nebo naškrábaná játra, mouku, česnek, koření a bílek a zahustěte strouhankou.