Standa Fifik
Citronový koláč s crème fraîche
Dobroty před téměř 11 roky
Ingredience
- Těsto:
- 220g celozrnná pšeničná mouka
- 60g světlý hnědý cukr
- špetka soli
- 125g studené máslo, nakrájené na mini hrudky
- 1 vejce, lehce rozkvedlané
- 3 lžíce studené bílé víno
- máslo+mouka na vymazaní
- Náplň:
- 2 bio citrony
- 4 vejce
- 180g světlý hnědý cukr
- 1 vanilkový lusk
- 150g crème fraîche
- Sirup:
- 2 malé bio citrony
- 100g světlý hnědý cukr
- 120ml voda
Postup
Těsto: Smíchejte cukr, mouku a sůl. Přidejte máslo a nejdříve nožem, pak konečky prstů, vypracujte směs připomínající drobenku. Uprostřed utvořte jamku, do ní nalijte vejce a víno. Nožem zapracujte tekutinu do mouky a másla. Pak použijte konečky prstů a lehce těsto prohněťte do vytvoření hladkého těsta - vše dělejte jemně a co nejkratší dobu. Utvořte z těsta placku, zabalte do fólie a chlaďte půl hodiny. Vyndejte těsto z lednice, vybalte a na pomoučněném vále rozválejte na velikost koláčové formy (26cm průměr). Pomocí válu ho přeneste do formy a důkladně ho přimáčkněte ke všem okrajům a ke dnu. Odstraňte přebytečné těsto. Těsto na dně formy několikrát propíchněte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě na 200C asi 10 minut (těsto by nemělo změnit barvu!). Vyndejte a dejte zatím stranou.
Náplň: Vejce s cukrem šlehejte do světlé pěny. Pak do ní jemně vmíchejte nastrouhanou kůru a šťávu z obou citronů, vanilková semínka z vanilkového lusku a crème fraîche.
Sirup: Oba citrony nakrájejte na TENKÉ plátky. V hrnci smíchejte vodu s cukrem a přiveďte k varu za stálého míchání. Přidejte plátky citronů a vařte asi 7 minut. Sirup nijak nezhoustne, ale bude kyselý a lehce nahořklý a plátky citronů se jako by zkandují. Odstavte z plotny, odstraňte plátky citronů a nechte zcela vychladnout.
Sestavení: Náplň nalijte do předpečeného korpusu a pečte v předehřáté troubě na 150C asi 30-35 minut, nebo až náplň ve středu není tekutá. Vyjměte z trouby, nechte asi 5 minut stydnout a pak celý povrch koláče polijte sirupem. Nechte zcela vystydnout. Servírujte.