Ritus
Marocke jahna podla Jamieho Olivera
morocco před téměř 11 roky
Ingredience
- Jahna:
- 4 jahnacie rebierka
- 1 muskatovy orech
- 1 cajova lyzica rasce
- 1 cajova lyzica cervenej papriky
- 1 cajova lyzica suseneho tymianu
- Couscous:
- 200g couscous
- 1 cestva chilli papricka
- cerstva mäta (aj petrzlen je ok)
- 1 citron
- Pita chlieb:
- 500 g muka hladka
- 14 g drozdie
- 1 cajova lyzica soli
- 1 cajova lyzica cukru
- 200 ml vlaznej vody
- 2 polievkove lyzice olivoveho oleja
- Prilohy:
- a)
- 1 pohar malych nakladanych papriciek
- 1 balenie syra (podla chuti)
- b)
- 1 biely jogurt
- 1 cajova lyzica Harissy (paprikovo-koreninova pasta)
- petrzlenova vnat
- c)
- 200 g Humusu (cicerova pasta)
- 1/2 citronu
Postup
**Pita chlieb**
Kedze chlebik potrebuje najdlhsiu pripravu, zacneme nim.
Z muky, oleja, vody, soli, cukru , drozdia a oleja zamiesime vlacne cesto, poprasime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teple 1-2 hod kysnut. Vykysnute cesto rozdelime na drobne bochniky (gulky), ktore nechame kysnut asi 30 min. Kazdy bochnik rozvalame na placku, dame na cistu utierku poprasenu mukou. Taktiez poprasime aj placky, aby sa nezlepili a prikryjeme dalsou pomucenou utierkou, aby placky neoschli. Nechame prikryte odpocívat este asi 10min.
Placky potrieme studenou vodou a dame piect na papieri na pecenie a na plechu do predohriatej rury (220C). Pecieme 7-10 minút do zlatista. Pred servirovanim mozeme pokvapkat olivovym olejom.
Kto ma malo casu, tomu odporucam kupit hotove packy v Tureckom obchode, tiez sa daju potom zohriat v rure a chutia ako cersve :)
**Jahna**
Na papieri na pecenie polozime rebierka, okorenime horespomenutymi koreninami, pokvapkame olivovym olejom a tuto zmes rukami vmasirujeme (potapkame) do masa.
Oprazime asi 5 min z oboch stran na olivovom oleji v panvici. Potom prelozime na plech a dame este asi na 15 min do vyhriatej rury (220C).
**Couscous**
Couscous si pripravime do misky, pokvapkame olivovym olejom, zalejeme vriacou vodou a prikryjeme tanierom. Chilli papricku ocistime a nadrobno nasekame, ako ja mätu. Asi po 10 min pridame nasekanu chilli a mätu, pridame od oka olivovy olej, okorenime solou a ciernym peprom, vytisneme stavu z 1 citrona a pomiesame. Hotovo!
**Prilohy**
a)
Papricky naplnime syrom a asi 1 min prazime na olivovom oleji na panvici.
b)
Do bieleho jogurtu zamiesame Harissu, olivovy olej a petrzlenovu vnat.
c)
Hotovy humus zjemnime olivovym olejom a okorenime solou, peprom a stavou z 1/2 citrona.
Bez vlastneho chlebika trva priprava len 30 minut :-) Dobru chut!
www.delibety.com před téměř 11 roky
jeeej Rituš, super, díky za super recept...Kuskus sme skúšali...asi najlepší recept aký som kedy robila...dokonale šťavnatý:)
Ritus před více než 10 roky
to ma tesi Betulik ;-))))