Klementyna Montinac
Fazolová pomazánka s pečeným česnekem
Chutovky před téměř 11 roky z www.goodmoodspoon.com
Ingredience
- 1 hrnek velkých bílých fazolí
- mořskou řasu kombu
- 2 palice česneku
- olivový olej
- sůl, červený pepř
- citronovou šťávu
Postup
Fazole namočte přes noc, druhý den sceďte a v nové vodě uvařte doměkka spolu s kouskem řasy (cca 5x5cm). Uvařené fazole propláchněte ledovou vodou a oloupejte. Není to ta nejzábavnější práce na světě, ale výsledná pomazánka se vám odmění opravdu super-jemnou máslovou konzistencí a chutí. Přinejhorším to dejte nějakému členovi domácnosti za trest ;) Navíc díky oloupání i vaření s řasou získávají luštěniny +1000 bodů na stravitelnosti, takže ani my s citlivějším zažíváním se nemusíme bát, že pak odletíme do vesmíru (ha-ha, ehm). Česnek neloupejte, pouze každé palici odřízněte vrchní část (aby na vás koukly všechny stroužky), přemístěte na alobal a bohatě stroužky zalijte olejem. Zabalte a pečte na 200°C asi hodinu. Upečený česnek vymáčkněte do mixéru, přidejte fazole (můžete i řasu, kterou jste použili na vaření). sůl, červený pepř a šťávu z citronu. Mixujte a postupně dolévejte olej z česneku, který zůstal v alobalu, dokud konzistence nebude sametová. Jezte s oblíbeným pečivem, ve finále ještě zakápněte olejem a bohatě zasypte řeřichou!