www.delibety.com
Borůvkový koláč s krémem z bílé čokolády
Čočuriedky před téměř 11 roky
Ingredience
- 40 g sušenek (máslové, esíčka, derby)
- 150 g hladké mouky
- 1 špetka soli
- 100 g změklého másla
- 50 g moučkového cukru
- vanilkový cukr (1 balení)
- žloutek
- Na krém:
- 300 ml sojového mléka
- pudink (1 balení)
- vanilka
- 50 g bílé čokolády (nalámané)
- 50 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 200 ml sojové smetany
- Na ozdobu:
- 250 g borůvek
- 2 lžíce moučkového cukru na posypání
Postup
Sušenky vložte do plastového sáčku a najemno rozdrťte válečkem (případně je rozmixujte). Dejte do mísy spolu s moukou, solí, máslem, cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte žloutky a nejlépe elektrickým hnětačem zpracujte na drobtovité těsto.
Těsto vsypte na plech o rozměrech 29 x 20 cm a hezky ho upěchujte. Vytvořte okraj a dno těsta několikrát propíchejte vidličkou. Plech s těstem vložte na 30 minut do mrazáku. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech dejte na střední příčku a pečte asi 15 minut. Vyjměte, nechte zchladnout ve formě a pak těsto opatrně uvolněte a vyndejte, nechte zcela vychladnout.
Krém: Z celkového množství mléka odeberte 7 lžic a promíchejte je s pudinkovým práškem. Zbylé mléko, dřeň vyškrábnutou z vanilky i její kůru zahřejte v kastrůlku. Kůru vanilky vyjměte, do kastrůlku vmíchejte pudinkový prášek a za stálého míchání uveďte do varu. Vsypte čokoládu a nechte rozpustit. Přidejte cukr a žloutky a za důkladného prošlehávání nechte jednou přejít varem. Nechte vychladnout, dobře prošlehejte a pak zlehka zatřete ušlehanou smetanu.
Borůvky propláchněte v cedníku a dobře osušte. Na upečený korpus rozetřete krém, uhlaďte ho a poklaďte borůvkami. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.