Kristýna Žďárská
Bramborové špalíčky se žampiony a rukolou
Brambory před téměř 11 roky
Ingredience
- Doba přípravy: do 45 minut
- Vaření: do 20 minut
- Ingredience:
- 800 g brambor vařených ve slupce
- 350 g polohrubé mouky
- 2,5 dl ojové smetany
- 200 g žampionů
- 100 g rukoly
- 40 g parmazánu
- 1 vejce
- 30 g rozpuštěného másla
- 1 žloutek
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky čeneku
- sůl
- mletý bílý pepř
- máslo na promíchání
Postup
Oloupané brambory nastrouháme najemno, zlehka promícháme prsty s moukou, přidáme rozmíchané vejce se žloutkem, rozpuštěné máslo a sůl a rychle zpracujeme těsto. Těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyvalíme váleček silný jako palec. Nožem váleček nakrájíme na špalíčky velké asi 3 cm.
Špalíčky vaříme v osolené vroucí vodě, dokud nevyplavou, hotové vyjmeme cedníkem a krátce je ponoříme do ledové vody. Na sítu je necháme odkapat, pokapeme rozehřátým máslem a promícháme, aby se neslepily.
Na rozpáleném oleji orestujeme nakrájené žampiony, osolíme je, přidáme na plátky nakrájený česnek a opranou, odkapanou a natrhanou rukolu. Jak listy rukoly změknou, přilijeme smetanu a tekutinu odvaříme na polovinu. Do omáčky vložíme špalíčky, prohřejeme a dochutíme solí a pepřem. Hotový pokrm rozdělíme do talířů a posypeme parmezánem.