Kristýna Žďárská
Bramborovo-cibulový koláč
Brambory před téměř 11 roky
Ingredience
- 1 balíček listového těsta
- asi 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 450 g jemně nakrájené cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce čerstvého tymiánu, nebo 1 lžíce sušeného
- 750 g brambor, oloupaných a nakrájených na tenké plátky
- 2 vejce
- 200 ml zakysané smetany
- 2 polévkové lžíce celozrnné hořčice
Postup
Nejprve zapněte troubu, teplotu nastavte na 220°C. Listové těsto vyválejte na placku na obdélník o něco málo větší, než 20 x 30cm. Dejte jej do malého vysokého plechu vyložného pečícím papírem.
Ve velké pánvi rozpalte olej a cibulku osmažte. Restujte asi 8-10minut, dokud nezačne karamelizovat. Přidejte lisovaný česnek a většinu tymiánu.
Brambory vařte v osolené vroucí vodě asi 4-5 minut. Řádně vysušte.
Do pekáčku na těsto klademe vrstvy: brambory prokládáme cibulí.
Zakysanou smetanu ušlehejte společne s hořčicí a vejci. Přelijte přes naskládanou zeleninu. Posypte zbytkem tymiánu. Pečte 20 minut, dokud nejhořejší vrstva není zlatá.