Jaruna
Zavařenina z červené cibule s tymiánem a citronem
Maškrty před téměř 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 80 ml olivového oleje
- 2 kg červené cibule, oloupané a nakrájené na klínky
- 20 g tymiánových lístků
- strouhaná kůra z 5 citronů (nejlépe bio)
- 150–200 g přírodního cukru
- 250 ml bílého vinného octa
- mořská sůl a drcený černý pepř
Postup
Na středním plameni zahřejte velký hluboký rendlík. Vlijte do něj olej a vsypte cibuli. Přiklopte a duste asi 40 minut, občas promíchejte. Cibule by měla zezlátnout a zkaramelizovat.
Přidejte tymián, citronovou kůru, cukr, ocet, sůl a pepř a promíchejte, aby se cukr rozpustil. Vařte a míchejte ještě deset minut, aby vše zhoustlo a šťáva se změnila v sirup.