www.delibety.com
Jahodové bezové želé
Jahodové všeličo před téměř 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 250 g jahod nebo jiného drobného ovoce
- 1 citron
- trocha oleje na vytření misek
- 4 květenství bezu na ozdobu dezertu (nemusí být)
- 70 ml sirupu z bezových květů
- 100 g krupicového cukru
- 3 plátky želatiny (viz tip)
Postup
Citron oloupejte a zbavte bílé části pod kůrou. Nakrájete na plátky a ty pak na osminky.
Na želé nejprve svařte sirup se 150 ml vody. Jakmile dosáhnou bodu varu, přisypte cukr, promíchejte, aby se cukr rozpustil, a pak stáhněte z ohně. Želatinu podle návodu na obalu namočte, vymačkejte a přidejte k cukrovému roztoku. Promíchejte, a když se želatina rozpustí, nechte směs vychladnout, ale ne ztuhnout.
Sklenky či misky vytřete pomocí štětce olejem, želé se vám pak bude snadněji vyklápět. Jahody i citron rozdělte do sklenek, zalijte želatinovou směsí a vložte na hodinu do chladničky. Ztuhlé želé opatrně vyklopte (aby to šlo líp, můžete okraje skleničky objet špičkou nože), případně ozdobte květenstvím bezu a podávejte.
Aby želé drželo
Při rozpouštění želatiny se raději vždycky řiďte návodem na obalu a přizpůsobte mu recept. Totéž platí o poměru želatiny a tekutiny – výrobce udává takový, při kterém by želé mělo skutečně dobře ztuhnout.