Jaruna
Uzený úhoř
Ryby před téměř 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- úhoř
- 2
- plátky
- (filety)
- sůl mořská
- 200
- gramů
- (hrubá)
- cukr hnědý
- 100
- gramů
- koňak (40%)
- 1
- decilitr
- (nebo brandy)
Postup
Filety z úhoře naložíme do 2 dílů hrubé mořské soli a 1 dílu hnědého cukru. Nejprve filety zastříkneme trochou brandy nebo koňaku tak, aby byly celé navlhčené. Pak je střídavě posypáváme solí a cukrem. Je důležité, aby byly filety důkladně posypané po celé ploše vzhledem k tomu, že je budeme marinovat celkem 6 hodin. Není třeba ukládat filety do lednice, stačí je přikrýt utěrkou nebo potravinářskou fólií.
Namarinované filety důkladně opláchneme pod tekoucí vodou a pečlivě osušíme.
Připravíme si gril: po stranách nasypeme žhavé dřevěné uhlí a na mřížku si připravíme pečící papír, aby se ryba nepřichytávala. Na žhavé uhlí položíme vodou nasáklé odštěpky z ořešáku, které nám pomohou rybu skvěle vyudit. Na pečící papír doprostřed grilu položíme namarinované a osušené filety. Zavřeme poklop grilu a udíme přibližně 7 minut. A můžeme servírovat; podáváme s bramborovou kaší, nebo jen tak s bílou bagetou.