Jaruna
Jahodové carpaccio se sušenou šunkou
Předkrmy před téměř 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- jahody
- 300
- gramů
- šunka sušená
- 8
- plátků
- (parmská)
- avokádo
- 1
- kus
- (menší, zralé)
- roketa
- 1
- svazek
- šťáva citronová
- (z půlky citronu)
- ocet Balsamico
- 2
- lžíce
- olej olivový
- 2
- lžíce
- pepř
- 1
- lžička
- (čerstvě drcený)
Postup
Avokádo podélně rozřízneme na dvě poloviny a vyloupneme pecku. Každou polovinu avokáda ještě rozřízneme na čtvrtiny, seřízneme z nich zelenou kůru a dužninu pokapeme šťávou z citronu, aby neztmavla.
Jahody očistíme, oddělíme asi čtyři a necháme je stranou na zálivku. Zbylé jahody nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky a ozdobně je rozložíme v kruzích na čtyři talíře. Také avokádo nakrájíme na tenké plátky a rozložíme je vedle jahod. Přidáme oprané a odkapané listy rokety a na závěr na každý talíř ozdobně naaranžujeme dva plátky sušené šunky.
Vše necháme dobře vychladit a mezitím zbylé jahody rozmixujeme s balzamikovým octem a olivovým olejem dohladka.
Vychlazené jahodové carpaccio přelijeme umixovanou zálivkou, podle chuti posypeme čerstvě drceným pepřem a podáváme.