Kate Pergnerová
Chlebové paličky s fazolovo - česnekovým dipem
Dipy, pomazánky & studené omáčky VEGAN před téměř 11 roky
Ingredience
- Chlebové paličky:
- 210 g mouky (žitná, celozrnná, hladká)
- 20 g čerstvého droždí
- 1 lžíce hnědého cukru
- 125 ml teplé vody
- 1 cibule
- 1 - 2 stroužky česneku
- 4 lžíce lahůdkového droždí
- 1 - 2 lžičky soli
- pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- Fazolovo - česnekový dip:
- 100 - 120 g fazolí (bílé, máslové, suché)
- 1 - 2 hlavičky česneku + 3 stroužky
- 2 bobkové listy
- šalvěj
- sůl
- pepř
- olivový olej
- citron
Postup
Chlebové paličky:
Cukr, čerstvé droždí a teplou vodu smícháme a necháme na teplém místě cca 15 minut.
Mezitím si připravíme malou cibuli a česnek. Nakrájíme je nadrobno a na 2 lžíce oleje smažíme než zesklovatí.
Cibuli a česnek přidáme ke kvásku. Mouku, sůl, pepř a lahůdkové droždí smícháme. Přidáme kvásek s cibulkou a česnekem. Vypracujeme nelepivé těsto. Rozdělíme ho na 18 částí. Každou část rozválíme na paličku, rozložíme na 2 plechy, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout, dokud neznásobí svoji velikost. Paličky pečeme v troubě vyhřáté na 200 ° C cca 10-12 minut.
Fazolovo - česnekový dip:
Den předem namočené fazole uvaříme s 3 stroužky česneku, solí, bobkovými a šalvějový lístky doměkka. Zatímco se vaří fazole, upečeme česnek - celou hlavičku česneku seřízneme, zabalíme do alobalu a v troubě vyhřáté na 230 ° C pečeme 45 minut. Upečený česnek vymačkáme do mixéru, přidáme uvařené, přecezené fazole bez bobkových lístků, sůl, malou cibuli, pepř a mixujeme. Během mixování přilijeme trochu vody, v níž se vařily fazole a podle potřeby přiléváme olivový olej. K hotové omáčce přidáme ještě trochu čerstvé šalvěje a dochutíme solí. Před servírováním pokapeme olivovým olejem a citrónovou šťávou.